Skip to main content

Roy Smeets, voormalig CTO bij Keylane: “Ik ben veel fitter en geniet meer van de kleine dingen”

Noortje de Lange
juni 6, 2023

Wow Roy, wat een veranderingen in jouw leven! Was je daar al mee bezig voordat je ons programma ging volgen?

“Ik was al bezig met meditatie en merkte wat dat deed voor mijn mindset en stressniveau. Ik kon meer in het moment zijn. Dat is nodig, want je ziet vaak dat mensen wel in een meeting zitten, maar er niet bij zijn met hun hoofd. Maar ik kon het effect van meditatie niet hard maken. Als je tegen een groep gen-x executives begint over ademhalingsoefeningen, dan gaan de nekharen rechtop. Dus ik stond erg open voor Onewave, want daarmee kun je het wel meetbaar maken.”

En maakte Onewave de verwachtingen waar voor jou?

“De energiemeting maakt dingen heel zichtbaar. Je houdt een dagboek bij en kan dus precies zien waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. Dit is groen, wat deed ik daar? Hier is het rood, wat kan ik daar volgende keer aan doen?

Welke inzichten haalde je uit het Onewave-programma?

Niet alles waarmee je druk bent, kost energie. Het gaat ook om de complexiteit van een onderwerp of de intensiteit van een situatie. Het is echt heel persoonlijk en voor iedereen verschillend. Mijn vriendin werkt bij finance, die krijgt energie van drie uur in een excel sheet pielen. Voor mij werd de grafiek groen in meetings waar ik moest presenteren of mensen moest overtuigen van iets. Daar word ik dus vrolijk van.”

En wat heb je gedaan met dat inzicht?

“Ik wilde mijn dagen hierop indelen, maar dat kan niet altijd. Je wordt geleefd. Maar wat ik wel kon doen is momenten voor mezelf inlassen. Dan ging ik even wandelen, bijvoorbeeld. En omdat ik hoog in de organisatie zit, kan ik meetings sturen. Dan zeg ik: dit gaan we anders doen, het kost te veel energie.’”

Wat hebben die kleine acties voor effect?

“Groot effect. Ik ben gestopt bij Keylane, omdat mijn passie niet lag bij verzekeringen en pensioenen. Ik heb een lijstje gemaakt: wat zijn dingen die ik leuk vind aan een bedrijf? Een leuk product, waar je op een verjaardag met passie over kan vertellen. Invloed kunnen hebben in je rol. Mijn ervaring gebruiken om een wat kleiner bedrijf verder te helpen. Bij een groot bedrijf heb je als executive negen meetings per dag, die allemaal over iets anders gaan. Dat constante gehop van onderwerp naar onderwerp kost veel energie. Nu zit ik bij CoreMedia, waar ik naast meetings ook tijd heb om zelf dingen uit te werken. Hier krijg ik dan ook meetbaar energie van.

Wow, wat een omschakeling.

“En er is meer. Na Onewave ben ik mijn Garmin horloge gaan gebruiken. Ik had dat ding al, maar deed er nooit wat mee. Het doet in versimpelde vorm wat Onewave doet: je body battery bijhouden. Zo leerde ik wat de impact van alcohol is.”

Wat is de impact van alcohol dan?

Een biertje is een vorm van ontspanning na een dag hard werken, dacht ik. Maar geen enkel glas alcohol is goed voor je. Nul. Als je gaat slapen na drie biertjes op een zomers terrasje, dan is je lichaam drie uur bezig met het afbreken van die alcohol. Je slaapt en herstelt veel slechter en dat merk je de volgende dag.

Dus vorig jaar mei ben ik minder gaan drinken en dat heb ik een half jaar gedaan. Ik kom uit Limburg. Als je daar zegt dat je niet drinkt, vragen ze of het wel goed met je gaat. Dat was even moeilijk, maar het half jaar minder drinken beviel me zo goed, dat ik wilde stoppen. Dat heb ik dus ook vanaf Oktober gedaan, met als belangrijkste gevolg nu gewoon constant op een veel lager stressniveau zit.”

Waar merk je dat aan?

Als je moe en prikkelbaar bent, komen dingen harder binnen. Vroeger zou ik me eerst een uur zorgen maken over dingen die fout gaan of er ’s nachts van wakker liggen. Nu ben ik sneller in staat om te zeggen: ‘Iets is gebeurd, ik moet erop acteren.’ Daarbij neem ik andere beslissingen, minder negatief of defensief, vanuit angst. Meer vanuit zelfvertrouwen.

Dus je leiderschap is veranderd?

Zeker, ik ben rustiger en geef mensen meer de gelegenheid om hun problemen of zorgen te benoemen. Ook geef ik mensen meer tijd om aan een idee te wennen, waar ik vroeger ongeduldiger was door stress. Ik merk dat ik mensen nu makkelijker meekrijg.”

En je persoonlijk leiderschap?

“Ook veranderd. Ik doe weleens een powernap tussen de middag en laat daarmee zien dat het oké is om op een werkdag tijd voor jezelf te nemen. Jonge collega’s vinden dat fantastisch, maar mijn leeftijdsgenoten vinden het maar raar. Vijftigers zijn van de ‘no bullshit’. Als het niet goed gaat, moet je harder werken, zo zijn we opgevoed.

Toch denk ik dat je wel moet begrijpen hoe belangrijk gezondheid en mentale gezondheid zijn voor de jongere generaties. Ik moet nog 17 jaar werken en wil wel een relevante manager blijven die een connectie houdt met jonge collega’s.”

Wat is voor jou de grootste winst van het Onewave programma?

“Ik ben zes kilo afgevallen, sport vier, vijf keer per week en ben veel fitter. Maar het allermooiste vind ik dat ik zo kan genieten van kleine dingen. Ik ben bijvoorbeeld gaan skiën met mijn dochter. Het was heerlijk weer, het ging goed, ik was in het moment. Dat soort dingen maken mij een gelukkiger mens.”